Nädal 11

 Arendus- ja ärimudelid

Tarkvaraarenduse vallas on töö jaoks vaja vaid arvutit ning toote kasutamise jaoks on ka vaja vaid arvutit, seetõttu annab see palju paindlikust nii sellele kuidas toodet arendada ning kuidas seda levitada. Kuna neid erinevaid mudeleid on palju võib tihti tekkida küsimus, et milline neist on parim?

Isiklikult arendusmetoodikatest olen kogenud nii Scrumi kui ka kosemudelit. Kosemetoodikat kasutasin projekti puhul, mis oli juba 10+ aastat tagasi valmis arendatud ning edasised arendused ei olnud väga suured. Kuna nõuded ning tiim ei olnud väga suur, tundsin, et selline metoodika oli väga sobiv selle projekti kohta. Väikese tiimi tõttu polnud mõtet midagi agiilset teha kuna nii-kui-nii võeti tõid ette järjest ning kindlat teekaarti ei olnud.
Scrum metoodikat olen ka kasutanud teise projekti puhul, kus arendati algusest uut rakendust. Sellel puhul tundus see õige, kuna uut asja arendades ilmneb tihti küsimusi ning vajadusi muudatusi teha ka isegi arhitektuurilisel tasemel, mis tõttu agiilne lähenemine ning sellest tulenev paindlikus aitas jooksvalt prioriteete ümber muuta.

Ärimudelite poolest mul mingit isikliku kogemust ei ole, kuid siin räägiks SaaS ärimudelist, mis on eriti viimaste aastate jooksul hoogu kogunud. Ärilisest poolest kuutasudega SaaS tundub loogiline, see annab ettevõttele stabiilse sissetuleku, et oleks võimalik jätkata ka edasiarenduste ning toote uuendamisega. Seda tüüpi tooted on tihti spetsiifilised tarkvarad mis on tööks vajalikus mingis kindlas domeenis, mistõttu tihtipeale suurem osa kasutajatest on ettevõtted ning eraisikud kes tegelevad sellega professionaalselt. Kuna see on põhiline klientuur, siis nende tarkvarade kuutasud tihti võivad olla päris kõrged, millel on see miinus, et alles õppivate kasutajate jaoks, kelle jaoks tarkvara eest maksmine ei ole vaid ärikulu, võib see hind olla liiga kõrge, et saaks üldse õppimisega alustada.
Isiklikult mulle meeldib maksta ühe korra ning siis rahu saada, ehk mulle see trend iga tarkvara puhul kuutasuliseks muutumisega ei meeldi mulle, kuid ärilisest poolest saan aru, miks see on ettevõtete jaoks hea.

Nii arendusmudelite kui ka ärimudelite puhul sobiv valik oleneb täielikult rakendusest, selle äridomeenist, ning sellest, mis faasis rakenduse arendamine on. Uued rakendused vajavad võimalikust kiiresti prioriteete muuta ning ärimudel peab lubama turul võimalult suurt juppi haarata, kuid vanemad rakendused vajavad stabiilsust arenduses kui ka stabiilset sissetulekut.  

Comments

Popular posts from this blog

Nädal 5

Nädal 8