Nädal 5

 Võrgusuhtlus kunagi ja tänapäeval

Lugedes Virginia Shea 90'ndatel kirjutatud raamatus "Netiquette" välja sõnastatud 10-t reeglit, annab see suhteliselt hea arusaama kuidas kunagi toimus suhtlemine internetis.
Kuigi mõned reeglid kehtivad kas suuremal või vähemal määral ka tänapäevani, siis mõned neist annavad aimu kuidas aeg on muutunud. 
Seetõttu soovikski välja tuua mõned reeglid, mis on jäid silma kas selle poolest, et need kehtivad tänapäevani, või just selle poolest, et need tänapäevasel veebimaastikul ei oma relevantsust.

"Tea, kus sa oled"

Tänapäevases internetis on olemas teistega suhtlemiseks erinevaid tüüpi lehtesi ning foorumeid, neis erinevad kommuunid, nendel kommuunidel veel omad spetsiifilisematest huvidest lähtuvad alakommuunid. Kuid miski, mis kõiki neid ühendab, on see, et igal pool on omad käitumisreeglid ning tavad. Mis ühes kohas võib olla lubatud võib mujal olla keelatud ning sellest lähtuvalt, on tähtis olla teadlik, et kuidas mingis kindlas kohas navigeerida.
See teadmine ei piirne vaid reeglitega, see sama kehtib ka slängiga. Eriti kommuunides mida ühendab mingisugune ühte huvi leidub tihti antud alale spetsiiflisi sõnu ning väljendeid, millest kontekstita inimestel ei ole lootustki aru saada.
Tunnen, et kuna tänapäeva internet on 90'ndate internetist loetlematutel kordadel sisutihedam siis see sama reegel on veelgi tähtsam kui ta varem oli.

"Austa teiste inimeste aega ja võrguühendust"

Kui eelmise lõigu lõpus rääkisin sellest, et internet on kordades sisutihedam siis sellel samal muutusel on ka see tagajärg, et kuigi kasuliku informatsiooni ja sisukat arutelu leiab rohkem tänapäval, siis mida kohe kindlasti veel rohkem leidub on tühja loba ja lolli juttu. Ma küll ei mõista tühja loba ja lolli juttu hukka, ka sellel on oma koht internetis, aga kuna seda on nii palju siis tähtis oskus tänapäeva internetis on osata kiiresti filtreerida välja lehti, foorumeid, kommuune ning inimesi, kelle juttu pole mõtet hakata lugema hakata.
Ma usun, et see oskus filtreerida on kindlasti tänapäeva internetikasutajatel tugevam kui kunagi, ehk seetõttu arvan ka, et vajadus end piirata on vähem tähtis, kuna see kas lugeja otsustab enda aega kulutada sinu kirjutatu lugemise peale, jääb tema enda otsustada.
Selle reegli teine osa, mis puudutab võrguühendust on aga veel ebatähtsam tänapäeva maailmas, kus normaalse internetiga ei tohiks ühegi lehe laadimine võtta üle sekundi.

Kuigi ma tõin siin välja vaid kaks reeglit, on nende kõigi kohta võimalik tuua nende tähtsuse kohta tänapäeva internetis nii poolt kui ka vastuargumente. Siin postituses ma tõin välja vaid brauseri-põhised variandid, kuid tänapäeval toimub suhtlemine interneti kaudu ka mängudes kui ka heli ning videoga. Kiirest interneti arengust ning kasutajakonna hüppelisest kasvust tingituna oleks võimatu, et need reeglid jääksid kehtima ka 30 aastat hiljem. Tulevikus saab olema huvitav näha, mil määral need reeglid kehtivad järgmise 30 aasta pärast.


Allikad:
  • http://www.albion.com/netiquette/corerules.html

Comments

Popular posts from this blog

Nädal 11

Nädal 8